Wereldwijd

Bratislava - Univerzita Komenského v Bratislave - Kaplnka Svätého kríža

Stad: Bratislava ligt aan de voet van de kleine Karpaten en strekt zich uit over een oppervlakte van 367. 5 km² langs de twee oevers van de tweede grootste Europese rivier - de Donau. Met een bevolking van 432.801 (2010) is Bratislava de grootste stad van de Slowakije.

De plaats waar het huidige Bratislava ligt, is sinds mensenheugenis een kruispunt van belangrijke handelsroutes. Hier woonden Kelten, Romeinen, Duitsers en Slaven. De stad bereikte haar hoogten tijdens een periode van bijna 300 jaar vanaf het midden van de 16de eeuw, toen de stad de kroningsplaats werd van Hongaarse koningen. Elke natie heeft de stad een eigen naam gegeven: in de 13e eeuw noemden de Germanen haar naar de burcht – Pressburg, wat de Slaven veranderden in Prešporok; de Hongaren gebruikten Pozsony. Bratislava is de officiële naam sinds 1919.

De omgeving van Bratislava is sinds oude tijden bekend door de wijnbouwteelt. Er zijn meer dan 1000 ha aan wijngaarden.

Gebouw: De Comenius Universiteit Bratislava werd opgericht op 27 juni 1919. Ze werd genoemd naar de de Tsjechische filosoof en pedagoog Jan Amos Comenius. Er werd begonnen met de faculteit van geneeskunde, twee jaar later kwamen er recht en filosofie bij. Tegewoordig is de universiteit opgedeeld in 13 faculteiten. Het gebouw van de faculteit geneeskunde staat in de Špitálskastraat. In dat gebouw bevindt zich ook de kapel van het Heilig Kruis waarin de goddelijke naam terug te vinden is.

Gods naam: In een stralende driehoek, omgeven door putti, is de goddelijke naam in het Hebreeuws weergegeven mét klinkertekens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -