Wereldwijd

Bratislava - Chrám svätého Mikuláša (St. Nikolaaskerk)

Stad: Bratislava ligt aan de voet van de kleine Karpaten en strekt zich uit over een oppervlakte van 367. 5 km² langs de twee oevers van de tweede grootste Europese rivier - de Donau. Met een bevolking van 432.801 (2010) is Bratislava de grootste stad van de Slowakije.

De plaats waar het huidige Bratislava ligt, is sinds mensenheugenis een kruispunt van belangrijke handelsroutes. Hier woonden Kelten, Romeinen, Duitsers en Slaven. De stad bereikte haar hoogten tijdens een periode van bijna 300 jaar vanaf het midden van de 16de eeuw, toen de stad de kroningsplaats werd van Hongaarse koningen. Elke natie heeft de stad een eigen naam gegeven: in de 13e eeuw noemden de Germanen haar naar de burcht – Pressburg, wat de Slaven veranderden in Prešporok; de Hongaren gebruikten Pozsony. Bratislava is de officiële naam sinds 1919.

De omgeving van Bratislava is sinds oude tijden bekend door de wijnbouwteelt. Er zijn meer dan 1000 ha aan wijngaarden.

Gebouw: Chrám svätého Mikuláša (St. Nikolaaskerk).

Deze oorsponkelijk katholieke kerk staat naast het Bratislava kasteel. Ze werd gebouwd in 1661 door de weduwe van graaf Paul Palffy, gravin Frances. Dit gebouw opgetrokken in de stijl barok staat op de plaats waar vroeger een gotisch gebouw stond. In 1950 begon de hevige vervolging van de Grieks-katholieke kerk en de St. Nikolaaskerk werd gegeven aan de Orthodoxe Kerk.

Gods naam: Ook hier staat de goddelijke naam in het Hebreeuws - 'JHWH'.

 

 

 

 

 

 

- naar boven -