Wereldwijd

Bratislava - Kostol svätého Spasitela (Jezuitský kostol)" - kerk van de Heilige Verlosser

Stad: Bratislava ligt aan de voet van de kleine Karpaten en strekt zich uit over een oppervlakte van 367. 5 km² langs de twee oevers van de tweede grootste Europese rivier - de Donau. Met een bevolking van 432.801 (2010) is Bratislava de grootste stad van de Slowakije.

De plaats waar het huidige Bratislava ligt, is sinds mensenheugenis een kruispunt van belangrijke handelsroutes. Hier woonden Kelten, Romeinen, Duitsers en Slaven. De stad bereikte haar hoogten tijdens een periode van bijna 300 jaar vanaf het midden van de 16de eeuw, toen de stad de kroningsplaats werd van Hongaarse koningen. Elke natie heeft de stad een eigen naam gegeven: in de 13e eeuw noemden de Germanen haar naar de burcht – Pressburg, wat de Slaven veranderden in Prešporok; de Hongaren gebruikten Pozsony. Bratislava is de officiële naam sinds 1919.

De omgeving van Bratislava is sinds oude tijden bekend door de wijnbouwteelt. Er zijn meer dan 1000 ha aan wijngaarden.

Gebouw: Kostol Najsvätejšieho Spasitela - Jezuïtenkerk.

Deze renaissance kerk was oorspronkelijk een kerk gebouwd voor de groeiende protestantse gemeenschap. Ze werd gebouwd in de jaren 1636-1638. Door een koninklijk decreet mocht ze er niet uitzien als een rooms-katholieke kerk dus werd ze gebouwd zonder een spits, een pastorie en zonder een ingang vanaf de hoofdstraat. De kerk werd geconfisqueerd in 1672 en het jaar daarop aan de Jezuïeten gegeven. Ze staat net naast het oude stadhuis.

Gods naam: Aan de linkerzijde van de kerk bevindt zich een altaar met daarboven het tetragrammaton, de vier letters die een weergave zijn van de Goddelijke naam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -