Wereldwijd

Sergiev Posad - St. Sergei-kathedraal

Stad: Sergiev Posad is gelegen in de oblast van Moskou. Dit is de bestuurlijke regio van Moskou ter grootte van 1.100 vierkante km. Tijdens de communistische periode heette het stadje Zagorsk. De oblast Moskou bevat een aanzienlijk aantal steden, die dichtbevolkt en op economisch gebied goed ontwikkeld zijn. De regio is een vruchtbare streek door de bevloeiing van vier rivieren, waaronder de Wolga. Vroeger was hier de katoenindustrie het belangrijkste. Tegenwoordig zijn de metaal- en de chemische industrie er de voornaamste sectoren. De bevolking van Moskou, die in zijn vrije tijd de stad wil ontvluchten, zoekt zijn recreatie in de rust van de oblast, het platteland rond de stad. Ook als woongebied is deze omgeving in trek, voor de Russen die het economisch wat beter hebben. De belangrijkste bezienswaardigheid van Sergiev Posad is het Drie-eenheidklooster.

Gebouw: De kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van de Heilige Sergius Lavra is een onderdeel van een vooraanstaand Russisch-orthodox klooster, gelegen in het centrum van Sergiev Posad op ongeveer 80 kilometer ten noordoosten van Moskou.

Rond het jaar 1345 stichtte Sergius van Radonezj, de patroonheilige van Rusland, het klooster. In het begin van de 16e eeuw bood het klooster 16 maanden lang hevig verzet tegen het Pools-Litouws leger. Het klooster, dat ook een Russisch bedevaartsoord is, is één van de oudste bouwwerken van de orthodoxe kerk. Het is een der grootste en belangrijkste van het land en wordt door de Russen bezien als het Russische Vaticaan. Het klooster bezit een uitgebreide collectie kunstschatten waaronder schilderijen, kostbare iconen en gouden en zilveren voorwerpen die gebruikt werden tijdens de liturgie.

Het kloostercomplex bevat 3 kathedralen: de kathedraal van de Drie-eenheid, de Hemelvaartskathedraal en de St. Sergei-kathedraal. In de Hemelvaartskathedraal bevindt zich het graf van de stichter van het klooster Sergius Radonezj. Hij ligt er begraven in een zilveren sarcofaag. Opvallend mooi zijn de torens van de Hemelvaartskathedraal met 5 koepels, één gouden en vier donkerblauwe, getooid met gouden sterren. Het was de eerste Tsaar van Rusland, de legendarische Ivan IV (1530-1584) - beter bekend als Ivan de Verschrikkelijke, die het klooster liet versterken tot een ommuurde vesting. In de 17e eeuw werden de muren nog eens versterkt. Op sommige plaatsen zijn ze 8 meter hoog en 15 meter breed. De muren werden bewaakt vanuit 12 wachttorens. Het kloostercomplex wordt gedomineerd door de klokkentoren van 5 verdiepingen waarin nog 25 klokken hangen. De toren werd halfweg de 18e eeuw gebouwd door Dmitri Oukhtomski en bevatte oorspronkelijk 42 klokken.

Het gehele complex is sinds 1993 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco (Nr. 657). Het geheel vertegenwoordigd maar liefst zes eeuwen van Russische bouwkunst. In het klooster is nu nog het Groot Seminarie en de Theologische Universiteit van Moskou onder gebracht.

Godsnaam: In de St. Sergei-kathedraal zijn onderstaande foto's gemaakt. In de rijkelijk versierde kerk zien we in een plafondornament het tetragram afgebeeld in een rode driehoek, in de linkerbovenhoek, nog voor de gouden deur.

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven