Wereldwijd

Wenen - St. Peterskirche

Stad: Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk. De stad, gesitueerd in het noord-oosten van het land, ligt aan de rivier de Donau. Er zijn maar liefst 1.697.982 inwoners. Voor vele jaren was Wenen ook de keizerlijke rijkshoofdstad en residentiestad van de Habsburgers. De historische binnenstad van Wenen is door zijn plaats op de Werelderfgoedlijst verzekerd van zijn reputatie als cultureel erfgoed. Vele oude prachtige gebouwen, kastelen (Palast Hofburg, Schloss Schönbrunn und Schloss Belvedere), musea, parken, standbeelden, theaters, Opera's, muziekvoorstellingen en veel meer trekken jaarlijks vele toeristen.

Gebouw: De oudste Peterskerk ontstond in de tweede helft van de 4de eeuw als een verbouwing van een kazerne van de Romeinen. Het was de eerste kerk in Wien. Na verdere grondige verbouwingen doorlopen te hebben in de middeleeuwen werd er op initiatief van keizer Leopold I besloten tot een nieuwbouw. Deze begon in 1701 en resulteerde, in 1733, in de huidige barokke kerk.

Gods naam: Het indrukwekkende hoogaltaar werd ontworpen door Antonio Galli-Bibiena. Centraal in het altaar is het beeld van Martino Altomonte. Dit beeld heeft als thema "de genezing van de verlamde man aan de tempelpoort, door de apostelen Petrus en Johannes". Boven het hoogaltaar is een ander schilderij aangebracht. Volgens de website van de Peterskerk stelt dit kunstwerk "de verering van de Godsnaam JAHWE voor". Gods naam staat hier als JHWH - het tetragrammaton.

Ook een tweede maal is Gods naam te zien in deze kerk. De foto die ons werd toegestuurd, zie beeldband 2, toont eveneens het tetragrammaton.

 

 

Foto Wikimedia Commons (©Georges Jansoone)
Licenties GNU / FDL licentie / Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 / Creative Commons Attribution 2.5 Generic license.

 

 

Foto Wikipedia (©Joseph Hirsch)
Licentie Creative-Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

 

Detail van vorige foto

 

 

 

 
 

 

- naar boven -