Wereldwijd

Hafnerberg - Wallfahrtskirche "Unserer lieben Frau"

Stad: Hafnerberg is een klein dorp gelegen op de zuidelijke rand van een matig groot, maar zeer mooi plateau bij Nöstach. De natuur en de aanwezigheid van groene bergen maken het geheel een streling voor het oog. Vele jaren waren Nostach en Hafnerberg samengevoegd tot één gemeente, tot beiden in de jaren 70 van de vorige eeuw werden ondergebracht onder de gemeente Altenmarkt an der Triesting. Het dorp is te vinden op 46 kilometer ten zuidwesten van Wien (Wenen).

Groot is het dorp niet. Naar de beschrijving van de website van Altenmarkt bestaat het dorp uit twee restaurants, een werktuigzaak, de vrijwillige brandweer, een handvol huizen en vooral de Wallfahrtskirche.

Gebouw: Wallfahrtskirche.

Religieus gezien is het dorp gelegen langs de oudste pelgrimsroute van Oostenrijk, die van Hinterbrühl naar Mariazell. Reeds in de middeleeuwen werd deze route gebruikt. Men noemt deze route de "Via Sacra" of heilige straat. Het woord 'Wallfahrtskirche' betekent 'Bedevaartskerk'. Dit maakt meteen duidelijk waarvoor de kerk in Hafnerberg nog steeds gebruikt wordt.

In 1716 werd op deze plaats een kapel gezet, op de plaats waar meester-molenaar Pankratz Reichhard in 1653 een Mariabeeld (Mariazuil) had geplaatst. De kapel werd door plaatsgebrek vervangen door de huidige kerk die in 1745 voltooid werd. De stijl van de kerk is barok.

Gods naam: In een nis aan de linkerzijde voor het hoofdaltaar staat het 'Pestaltaar'. Het schilderij van het altaar beeld de kroning van Maria uit. De beelden herinneren aan de pest. Het beeld onder het schilderij herinnert aan Rosalia, een katholieke pestheilige. De twee beelden, links en rechts, stellen de katholieke pestheiligen Sebastianus en Rochus voor. De pest werd bekeken als een straf van God. Pestkapellen, pestzuilen en pestaltaren werden door overlevenden van de pestplaag opgericht als teken van dankbaarheid.

Bovenaan het pestaltaar is Gods naam aangebracht in een stralende driehoek. Er is enige artistieke vrijheid in het spel als we merken dat het eerste en derde karakter (van rechts naar links) gelijk zijn...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven