Wereldwijd

Oamaru - Waitaki Boys' High School

Stad: Oamaru is een stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het woord Oamaru komt van een Maori-woord dat "plaats van Maru" betekent. De vraag wie Maru was of is, staat nog volledig open. Oamaru is de grootste stad van het Waitaki-district. De populatie bestaat uit 20.700 inwoners (2009).

Gebouw: De Waitaki High School is met betrekking tot de Goddelijke Naam speciaal. De Goddelijke Naam is immers verwerkt in het wapenschild van de school. De school werd gesticht in 1883. Eén van de stichtende leden van de school was Samuel Edward Shrimski (1830-1902), die naast afgevaardigde voor het Huis van Afgevaardigden en burgemeester van Oamaru ook een prominent lid was van verschillende educatieve en filantropische verenigingen. De heer Shrimski was ook een Hebreeuwse geleerde. Het was zijn wens dat elke leerling de Bijbel zou leren kennen. Op de derde stichtingsvergadering kwam het motto van de school aan bod. "Quanti est sapere" werd aangenomen - "hoe waardevol is wijsheid". Het design behelsde een open boek waarboven een rijzende zon zichtbaar is. Het wordt aan de heer Shrimski toegeschreven dat de Hebreeuwse tekst werd toegevoegd: "Jehovah, de Bron van Wijsheid".

Gods naam:

De school en het wapenschild aan de ingangpoort. Opmerkelijk is dat bij de renovatie van de school, een twintig jaar geleden, de Hebreeuwse woorden van plaats werden gewisseld waarbij "Wijsdom" in de zon kwam te staan. In het Hebreeuws, van rechts naar links, staat hier nu eigenlijk, "Wijsdom, Jehovah de bron van".

 

 


De school is bekend voor de historische gebouwen die het herbergt, zoals bijvoorbeeld deze Hall of Memories die gebouwd werd ter ere van mannen die stierven in de Eerste Wereldoorlog. Boven de ingangdeur in een stralende zon staat Gods naam. Eronder staat geschreven: "QUANTI EST SAPERE" - "HOE WAARDEVOL IS WIJSHEID".

 

Boven een andere deur en nogmaals een andere deur, de deur van het kantoor van de rector. Foto 3: ook op het glaswerk van deuren is het wapenschild terug te vinden. Foto 4 is dezelfde foto in spiegelbeeld.

De schoolbus.

 

 

Het schooluniform en de sportkledij.

 

Als opmerking, ook nog op andere plaatsen is het Tetragrammaton terug te vinden zoals op het tapijt in de foyer en boven de lijst met gesneuvelden in de Hall of Memories.

 

 

 

- naar boven -