Wereldwijd

't Woudt - kerk

Stad: ’t Woudt is misschien wel het kleinste dorp van Nederland. In 2006 woonden er 36 mensen. Het is een schilderachtig dorpje, gelegen tussen de weilanden van Delfland, ten zuiden van Delft. Toch kreeg het reeds in 1277 zijn identiteit, toen Floris V de parochianen van het dorp het recht gaf op een eigen pastoor. Het dorp telt nu, evenals eeuwen geleden, enkele huizen, een paar boerderijen, een gezellig caféetje en een laatgotisch kerkje.

Gebouw: De kerk dateert van rond 1500 en is gerestaureerd in zijn oorspronkelijke staat.

Godsnaam: Zoals de meeste protestantse kerken in Nederland, heeft ook ’t Woudt zijn eigen kerkzegel. Boven de preekstoel hangt het Gebodenbord met, in prachtig handschrift geschilderd, de 10 geboden. Daarboven prijkt het kerkzegel als een klein schilderij, dat een nogal donkere uitbeelding vormt van Psalm 1 vers 2 en 3. In een lichtkrans staat “JHWH”, de Hebreeuwse naam van God. Rond het schilderwerk staat de tekst: “Het Woudt brande in de liefde Gods altijd. 1599“. Nu heeft de hervormde gemeente van ’t Woudt een nieuw kerkzegel, wat echter is afgeleid van het vroegere zegel.

 

 

 

 

 

 

Er zijn in de kerk ook twee prachtige Bijbels, Staten-Generaal. In de Bijbel aan het doophek, een Bijbel van 1682, staat eveneens Gods naam.

 

 

 

 

 

 

- naar boven -