Wereldwijd

Rotterdam - Burgerweeshuis

Stad: "Rotterdam is een echte metropool. Al van veraf zie je de indrukwekkende skyline die de stad een grootse aanblik geeft. Rotterdam staat nationaal en internationaal bekend als architectuurstad, met heel wat staaltjes van vernieuwende bouwkunst. Bezoek bijvoorbeeld de beroemde Kubuswoningen en bekijk deze van binnen in de Kijkkubus... De Maas stroomt midden door de stad en vormt met de inmiddels beroemde Erasmusbrug het symbool van Rotterdam. Aan de oevers van de rivier zijn talloze haventjes te vinden, elk met hun eigen karakter. Verder stroomafwaarts beginnen de industriële havens, die maken dat Rotterdam zich de grootste havenstad van Europa mag noemen. " - www.rotterdam.info.

De naam Rotterdam stamt uit de dertiende eeuw en verwijst naar een dam in de rivier de Rotte. Rotterdam is vandaag de tweede grootste stad in Nederland. Er wonen maar liefst 603.425 inwoners (2010). Het inwonertal van de grootstedelijke agglomeratie bedraagt bijna 1,5 miljoen inwoners.

Gebouw: Burgerweeshuis

Het Gereformeerd Burgerweeshuis bestaat niet meer. Vroeger was het te vinden in de Goudsewagenstraat.

Godsnaam: Gods zorg voor de wezen blijkt onder andere uit Psalm 82:3 (PC), waar staat: „[God] neemt het op voor de zwakken en wezen.” Hieraan is het motief ontleend voor een prachtig beeldhouwwerk dat in 1764 boven de ingang van het Hervormde weeshuis in Rotterdam werd aangebracht. Op het reliëf wordt getoond hoe een kind bescherming zoekt, en als een duidelijk bewijs dat God de Vader van de wezen is, ziet u boven de hoofden van de mensen in het tafereel het Tetragram.

Het reliëf is niet meer te bezichtigen - in de tweede wereldoorlog werd het weeshuis verwoest. De foto's zijn echter wel nog bewaard in het Gemeentearchief van de stad Rotterdam waar zij deel uitmaken van hun rijk gevulde collectie. Zij stuurden ons beide onderstaande afbeeldingen.

 
Met vriendelijke toestemming uit de 'Collectie Gemeentearchief Rotterdam'.

 

 

 

 

 

 

- naar boven -