Wereldwijd

Emmen - Synagoge

Stad: Emmen is een gemeente in de Nederlandse provincie Drenthe.

Eén stedelijke kern, dertien dorpen, ruim 109.000 inwoners. Bijzonder opgezette woonwijken naast natuurschoon en bossen. Het levendige stadscentrum op een steenworp afstand van hunebedden en Saksische boerderijen. Centraal gelegen op de verkeersas tussen Randstad, Ruhrgebied, Noord-Duitsland, Scandinavië en Oost-Europa. Naast de vele natuurgebieden is er nog volop grond beschikbaar voor woningbouw en bedrijfsvestigingen. In Emmen vindt u alles wat u nodig heeft. En meer... - www.emmen.nl.

Gebouw: Synagoge

Deze joodse synagoge staat in de Julianastraat nr 29. De synagoge werd gebouwd in 1878. In 1909 werd er een vierde travee aan de straatzijde toegevoegd, waardoor bovenaan in de gevel het jaar 1909 werd vermeld. Het is de enige synagoge in Drenthe waarvan het interieur in de oorspronkelijke staat bewaard is gebleven.

Godsnaam: Tussen de twee ramen is een ingewerkte plaat. De gedenkplaat betreft het opdragen van de synagoge op een gezegende dag. Op de bovenste lijn lijkt het Tetragram te staan doch merk op dat het vierde karakter (van rechts naar links) niet gelijk is aan het tweede.

Binnen zien we een afbeelding van twee stenen tafelen. Op de tweede lijn van de rechter tafel lijkt het Tetragrammaton te staan, maar het eerste en derde karakter (van rechts naar links) zijn gelijk. Meer waarschijnlijker is dat hier 'Ha Shame' staat, wat zoveel betekent als "De Naam". Het verwijst dus wel naar Gods Naam, maar zonder hem te noemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -