Wereldwijd

Edam - Sint Nicolaaskerk

Stad: "Zeg toerisme en ongetwijfeld zullen de woorden Edam en Volendam spontaan genoemd worden. Immers, de klederdracht in Volendam en de kaas in Edam zijn meer dan wereldberoemd. Jaarlijks bezoeken ruim 2 miljoen toeristen uit de hele wereld onze gemeente." - op deze manier opent de website van de gemeente Edam - Volendam haar pagina toerisme.

Edam is een stad in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De oudste vermelding van de plaats komt voor in een stuk van 1310. De stadsrechten had ze van Graaf Willem V ontvangen in 1357. In de loop der geschiedenis is Edam tot bloei gekomen door de scheepsbouw, haringvisserij en uiteraard vanwege de kaas. In 1573 gaf Prins Willem van Oranje Edam voor haar goede en trouwe diensten tijdens het beleg van Alkmaar het eeuwigdurend recht tot het houden van de Kaaswaag. Vanaf 1975 werd de stad samengebracht met Volendam.

Gebouw: Sint Nicolaaskerk

De Grote kerk, zoals de Sint Nicolaaskerk genoemd wordt, met haar toren dateren van de 15de eeuw. In de 16de eeuw werd het toenmalige koor afgebroken en vervangen door het huidige. In 1602 brak er een grote brand uit en de kerk was zwaar beschadigd. Men begon spoedig met de herstellingen. De kerk kreeg een nieuwe kap en nieuwe vensters met gebrandschilderde ramen. Tal van Hollandse steden schonken zo'n raam.

Godsnaam: Het gebrandschilderde raam dat we tonen werd geschonken door de stad Leiden. Aan beide zijden is als jaar "1608" jaar vermeld. Aan beide zijden staat een text.

De tekst links :

Als den zeegen Goods
Neerings Tuys wil leyden
Moet men wis wat groots
Van welvaert verbeyden


De tekst rechts :

Dat Leyden dus lanck
Wel ging en voors nu zo gae
Komt alleen u danck
Lof prijs eer o Jehova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -