Wereldwijd

Dordrecht - Groothoofdspoort

Stad: Dordrecht is een stad in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De 118.607 inwoners noemen hun stad veelal Dordt. De geschiedenis van de stad gaat terug naar de 12de eeuw toen de stad ontstond aan aan het riviertje de Thuredrith. De naam van Dordrecht was ook in die tijd Thuredriht. In 1220 schonk de Hollandse graaf aan Dordrecht stadsrechten.

En vandaag? "Dordrecht is een prachtige stad, die bezoekers een kijkje biedt in de geschiedenis van Holland. Niet alleen met de historische binnenstad, maar ook met de Hollandse Biesbosch. Met bijvoorbeeld de molens van Kinderdijk en het Nationaal Baggermuseum biedt de regio veel voor de (inter-) nationale bezoekers. Kortom: 'Holland in zakformaat'." - aldus de website van deze stad.

Gebouw: Groothoofdspoort

De Groothoofdspoort was de vroegere entree van de stad. Deze staat ten oosten van de Groenmarkt. De huidige poort werd in 1617/1618 om de laatgotische stadspoort (1440 - 1450) gebouwd.

Op een bordje ter plaatse staat: "De poort vormt de toegang tot de aanlegplaats van schepen, het hoofd. In 1617 bouwde men de nieuwe renaissancepoort om de oude poort heengebouwd. Aan de landzijde van de poort is het wapen van Dordrecht te zien, vastgehouden door twee griffoenen. Aan de waterzijde is de Dordtse sledemaagd uitgebeeld met in de ene hand het wapen van Dordrecht, in de andere een palmtak. De wapens rond haar beeltenis behoren toe aan Nederlandse steden, die op een of andere wijze in relatie stonden met Dordrecht."

Godsnaam: Onder de beeltenis van de sledemaagd bevindt zich een stenen plaat waarop drie regels staan. Op deze plaat staat de tekst:

'Pax civium et concordia tutissime urbem muniunt'
'de eendracht en de vrede van de burgers zijn de veiligste versterking van de stad'

en

'Custos esto mihi Deus Jehova'
'Mijn God Jehovah, wees mijn hoeder'

 

 

 

 

 


 

 

 

- naar boven -