Wereldwijd

Berkel-Enschot - Sint Caeciliakerk

Stad:Zoals de naam te kennen geeft bestaat het dorp uit twee dorpskernen, die van Berkel en die van Enschot, elk met een eigen kerk. Vanaf 1997 behoort Berkel-Enschot tot Tilburg. De namen Berkel en Enschot komen van oudere Nederlandse woorden 'Berkeloo' en 'Ende Skied', die respectievelijk 'Berkenbos' en 'Eindgrens' betekenen. Er wonen hier circa 12.500 mensen.

Gebouw: Sint Caeciliakerk

De hierbij afgebeelde foto’s betreffen de kerk van Enschot op het kerkplein. Sinds 2001 vormt de kerk met de pastorie een beschermd dorpsgezicht. Alhoewel er op deze plaats al sinds eeuwen een kerk stond, werd de eerste steen voor de huidige kerk gelegd op 6 april 1898. Ruim een jaar later werd de neogotische Sint Caeciliakerk ingewijd. In 1998 werd het 100-jarig bestaan van het kerkgebouw uitgebreid gevierd. Al meer dan 150 jaar staat de St. Caeciliakerk bekend als bedevaartsoord van St. Job. Een beeld van deze Bijbelse figuur staat in de Jobkapel, een zijkapel in de kerk zelf.

Ter ere van het eeuwfeest van de kerk heeft de Stichting Sint Caecilia een gebrandschilderd raam geschonken, gemaakt door de kunstenaar Jan Verhallen, wat in de Jobkapel een mooie plaats heeft gekregen. Op het raam wordt in enkele taferelen het bewogen leven van Job weergegeven.

Voorwerp:
Linksboven staat de duivel afgebeeld, met daarbij de tekst: “Tref hem, Satan, wedden dat hij u vervloekt”.

Rechtsboven staat de vrouw van Job afgebeeld, met op de achtergrond een brandend huis. Het is bekend dat Job die aanvankelijk zeer rijk was, in korte tijd alles verloor, vandaar dat we nog altijd de uitdrukking gebruiken: “Zo arm als Job”.

Middelste deel: In het middelste deel van het raam staan Jobs drie vrienden afgebeeld, die hem zogezegd kwamen vertroosten, namelijk Elifaz, Bildad en Zofar. Toch vervloekte Job God niet, omwille van zijn ellende, vandaar de tekst: “Job heeft niet op God gescholden, dat niet”.

Onderaan: Job werd ook nog met een kwalijke huidziekte aangetast, die hem jeukende en pijnlijke zweren bezorgde. Onderaan zien we Job op de mestvaalt zitten, met een potscherf in zijn hand, om zich te krabben. Daarnaast staat de uitspraak die aantoont dat Job ondanks alles getrouw bleef aan God, want hij zegt namelijk: “Ik weet dat mijn verlosser leeft”.

Helemaal bovenin het raam vinden we het symbool van Gods tegenwoordigheid, doordat hier het Tetragrammaton, de Hebreeuwse naam van God, staat afgebeeld. Het is opmerkenswaardig dat een hedendaags kerkraam de naam van God als Tetragrammaton weergeeft, omdat we dit bijna altijd in oudere kerken aantreffen. Hierdoor wordt aangetoond dat het tetragram nog altijd bij gelovige mensen bekend is, en ook nog gebruikt wordt.

 

 

 

 

 

 

We hebben de foto ontvangen van en tonen hem met de vriendelijke toestemming van www.sintcaeciliakerk.nl - waarvoor onze dank.)

 

 

 

- naar boven -