Wereldwijd

Beek - Voormalige Synagoge

Stad: Beek is een dorp in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Beek. Deze plaats, met een 8800 inwoners wordt omringd door zowel landelijk als industieel gebied. Bij opgravingen zijn resten gevonden van een nederzetting daterend ver voor Christus. Dit maakt Beek het oudste dorp van Nederland.

Gebouw: Voormalige Synagoge

Rond het einde van de 17de eeuw vestigden zich de eerste Joodse inwoners in en rond Beek. Van 1866 tot 1954 had Beek een Joodse synagoge. Deze stond in de Molenstraat, op de plek waar deze straat kruist met het Synagogepad. Mede op verzoek van het gemeentebestuur van Beek heeft de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers de precieze plek waar de synagoge heeft gestaan gemarkeerd.

Voorwerp: De plaquette geeft een afbeelding van de synagoge. Daaromheen is de tekst aangebracht van Genesis 28 vers 16, een uitspraak van Jakob: “Waarlijk, Jahwe is op deze plaats en ik wist het niet.' (Willlibrordvertaling).

Een kleine bijkomende opmerking. Op de plaquette liggen steentjes. Traditioneel leggen Joden geen bloemen neer aan de graven. Omdat men toch een teken wil achterlaten dat een graf werd bezocht en men de overledene niet is vergeten wordt een steentje gelegd. Een andere uitleg is dat een grafsteen een herinnering is aan de goede daden van de overledene. Door daar een steentje aan toe te voegen toont men aan hieraan verder te willen bouwen. Volgens de website van het Joods Historisch Museum hebben van de twintigtal joden die aan het begin van de Duitse bezetting in Beek woonden, twaalf het leven weten te redden door onder te duiken. De overigen zijn gedeporteerd en in de concentratiekampen omgekomen.

 

 


 

naar boven