Wereldwijd

Vandenesse-en-Auxois - église Notre Dame de l'Assomption

Stad: De Franse gemeente Vandenesse-en-Auxois is terug te vinden in de C'ôte d'Or, in de regio Bourgondië. Dit dorp, gelegen aan de Canal de Bourgogne (Kanaal van Bourgondië), is omgeven door prachtige natuur. Groen, water en rust zijn de woorden die synoniem staan met de streek. Zo heeft men vanuit Vandenesse-en-Auxois een adembenemend uitzicht op het middeleeuwse Chateauneuf en Auxois. Al in Gallo-Romaanse tijd was hier op deze plaats een nederzetting. Getuige hiervan zijn o.a. oude Gallische munten van de eerste en tweede eeuw die men hier vond. Om verder enkele getallen te geven: het dorpsgebied heeft een oppervlakte van 11,25 km². Op dit gebied wonen 263 inwoners (2007). De hoogte van het dorp gaat van 342 meter tot 480 meter.

Gebouw: église Notre Dame de l'Assomption. Deze kerk is terug te vinden in het midden van het dorp. Ze werd gebouwd op het einde van de 13de eeuw op de overblijfselen van een romaanse kerk waarvan nog steeds overblijfselen te zien zijn. In de kapel aan de rechterkant zijn vier grafplaten met gegraveerde beeltenissen te zien. Ze zijn best oud: 1294, 1301, 1303 en 1347.

Voorwerp: hier is Gods naam terug te vinden op de voet van enkele kandelaars. Hij staat hier als het Hebreeuwse JHWH in een driehoek omgeven met een stralende wolkenkrans.

 

 

 

 

 

 

naar boven