Wereldwijd

Troyes - Saint-Jean-au-Marché

Stad: Troyes is een stad in het noordoosten van Frankrijk. Het is de hoofdstad van het departement Aube, in de regio Champagne-Ardennen. De rivier de Seine stroomt door de stad. Troyes heeft ruim 61.500 inwoners (2008).

De geschiedenis van deze plaats gaat ver terug. Overblijfselen van bewoning dateren terug tot 22 v. Chr. toen de Tricassii, een Keltische stam, zich hier vestigden. Een oude stadslegende vertelt dat in het jaar 451 Attila de Hun bij de poorten van de stad werd tegengehouden door bisschop Lupus. Zodoende werd de plundering van de stad voorkomen. Toch slaagden de Noormannen erin om Troyes plat te branden in 892.

In de 12de eeuw heerste het geslacht van de Graven van Champagne over de streek. De jaarmarkten van Champagne werden tot de belangrijkste van Europa gerekend. Men verhandelde er laken uit Vlaanderen, bont uit Scandinavië, leer uit Spanje en specerijen en zijde uit Italië. Troyes zelf was vooral vanaf de 14e eeuw bekend om zijn papierfabricage.

Gebouw: De église (kerk) Saint-Jean-au-Marché is een gotische kerk, oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw. Ze werd beschadigd door de grote brand van Troyes in 1524, doch weer opgebouwd in de 16e eeuw. Een belangrijk huwelijk dat op 2 juni van het jaar 1420 in deze kerk werd voltrokken, was dat van de koning van Engeland Henry V met Catharina van Valois, dochter van de Franse koning Charles VI en zijn echtgenote Isabella van Beieren.

Tot de kerkschatten behoren schilderijen uit de 17e eeuw, beeldhouwwerken, glasramen en een altaarstuk in Italiaanse stijl. De kerk staat op de lijst van beschermde historische monumenten.

Godsnaam: Helemaal achteraan in de kerk is een marmeren altaar. Het werd gebeeldhouwd door François Girardon rond 1692. Na een omzwerving werd het rond 1868 in deze kerk geplaatst. Op het altaarstuk is “het laatste avondmaal” van Jezus met zijn apostelen uitgewerkt in reliëf. In de geveltop boven de tekst “O sacrum convivium” (heilig sacrament) staat het tetragram afgebeeld.

 

 


Foto Wikimedia Commons (© Javelefran) / licentieCreative Commons 3.0

 

 

 

 

 

 


 

 

 

naar boven