Wereldwijd

Troyes - Hôtel-Dieu

Stad: Troyes noemt zich de hoofdstad van de Champagnestreek. Deze stad is gelegen aan de Seine maar dan in het noordoosten van Frankijk.

De stad was vroeger de hoofdplaats van de Tricassii, een Keltische stam. Nadien werd ze door de Romeinen Augustobona Tricassium of Augustomana Tricassiorum genoemd. Volgens de legende heeft Atiila de Hun nog voor de poorten van de stad gestaan. In de 10de eeuw werd de stad platgebrand door de Noormannen. Ze werd opnieuw herbouwd tot een mooie bloeiende stad.

Vandaag wonen hier ca. 61.823 inwoners (2007).

Gebouw: De letterlijke vertaling van het woord Hôtel-Dieu is 'herberg van God'. Op deze manier werden oorspronkelijk de herbergen voor bedevaartgangers genoemd. Deze herbergen werden meestal in de nabijheid van een kathedraal gebouwd. In de loop der eeuwen veranderde het doel van herbergen voor bedevaartgangers naar de verzorging van ouderen en zieken (vergelijkbaar met het Nederlandse woord hospitaal).

Het Hôtel-Dieu-Le-Comte in Troyes werd in de 12de eeuw opgericht door de graaf van Champagne (le Comte de Champagne) Henri le Libéral. Hôtel Dieu is verscheidene malen herbouwd gedurende die tijd: in 1270, 1482, 1697 en in de 18de eeuw.

Voorwerp: in de voorgevel is Gods naam te zien.

 

 

 

 


 

 

naar boven