Wereldwijd

Saint-Omer (Pas-de-Calais) - Cathédrale Notre-Dame

Stad: Saint-Omer is een stad in het noorden van Frankrijk, in de regio Pas-de-Calais. Deze stad, die gelegen is aan de rivier Aa en het Kanaal van Neuffossé, is ontstaan in de 7de eeuw. Eeuwenlang behoorde deze plaats tot Vlaanderen. Zo was ze het bezit van de graven van Vlaanderen en de hertogen van Bourgondië. Het was met de Vrede van Nijmegen (1678) dat ze in het bezit kwam van Frankrijk.

Lange tijd was de stad bekend vanwege de lakennijverheid. Vandaag is de industrie van de stad gericht op linnen, suiker, zeep, mosterd, het maken van bier en het distilleren van dranken. Er wonen hier vandaag 15.004 inwoners (2006).

Gebouw: Cathedrale Notre Dame.

Aanvankelijk stond hier een bescheiden kapel (7de eeuw). Rond 1052 werd hier een eerste kerk gebouwd die echter beschadigd werd in de brand in 1200. Gedurende de eeuwen die volgden werd er veel verbouwd en bijgebouwd. De kerk was officieel de zetel van de bisschop tot 1801. Na de periode van de Franse Revolutie werd dit overgebracht naar Arras.

Voorwerp: in de kerk is, naar we vermoeden, een retabel of altaarstuk te zien. Helemaal bovenaan is de naam van God aangebracht in het Hebreeuws.

 

 

 

 

 

 

naar boven