Wereldwijd

Saint-Christol (Vaucluse) - Eglise Notre-Dame-et-Saint-Christophe

Stad: Er bestaan in Frankrijk enkele plaatsjes met de naam Saint Christol. De foto's die we tonen zijn genomen in de gemeente Saint Christol van het departement Vaucluse, regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Deze gemeente is gelegen op het plateau d'Albion. De ongeveer 1.100 inwoners worden Christolins genoemd.

Gebouw: De plaatselijke kerk, die beschermd wordt als historisch monument, werd door Benedictijnen in de romaanse stijl gebouwd. Dit gebeurde vanaf het begin van de 12de eeuw. Er was een restauratie in de 17de eeuw.

Voorwerp: Gods naam is hier te vinden in het altaar van de kerk.

Gods naam staat hier in een stralende driehoek omgeven met engelen. Ook hier verschijnt hij als het tetragram of Tetragrammaton - het Griekse woord voor 'vier letters'. De vier letters zijn hier: JHWH. Interessant te weten is dat de Goddelijke Naam een werkwoord is. Het is de causatieve vorm in het imperfectum van het Hebreeuwse werkwoord ‘ha•wah’ wat ‘worden’ betekent. De grondbetekenis is: ‘Hij veroorzaakt te worden’. Rotherham geeft deze grondbetekenis mooi weer in zijn Bijbelvertaling: ‘Ik zal worden wat mij ook behaagt.’

 

 


 


 

 

- naar boven -