Wereldwijd

Saint-Chef en Dauphiné – Eglise Abbatiale Saint Theudère

Stad: Saint-Chef is een Franse gemeente in Rhône Alpes in het noordwesten van het departement van Isère. Het is in dit gastvrije land waar bossen, waterpoelen en plateaus, bevorderlijk voor de wijnbouw zich manifesteren, dat men ook de mooiste schatten van de Romaanse kunst in Frankrijk kan vinden: de prachtige muurschilderingen of fresco’s van de 12e eeuw.

Een beetje Geschiedenis

Saint-Chef is vandaag de hoofdplaats van een gemeente die meer dan 3.000 inwoners telt, verspreid over een oppervlakte van 2.716 hectaren. Het onregelmatige reliëf van dit uitgebreide gebied culmineert in een hoogte van 308 meter. Het dorp werd, rond een klooster gebouwd, gesticht in de 6e eeuw. Deze religieuze gemeenschap was, voor hun achteruitgang, één van de machtigste van Frankrijk. Zij vertrokken aan het einde van de 18e eeuw. De abdij werd door de tijd heen gebouwd. De abdijkerk wordt gedateerd 10e en 11e eeuw. Na de Franse Revolutie werd de abdij ontmanteld en de gebouwen werden afgebroken. Het is op dat moment dat zeven andere gemeenten in Saint-Chef opgingen.

Gebouw: Abdijkerk Saint Theudère

Deze romaanse kerk werd op de eerste lijst van Historische Monumenten geplaatst in 1840 door Prosper Mérimée en beschermt een hoge kapel gedecoreerd met fresco's. In de kapellen Saint-Theudère, Saint Clément en vooral in de genoemde hoge kapel “van de Engelen“ zijn romaanse fresco’s van het eind van de 11e eeuw, geconserveerd in een uitzonderlijke staat.

Als een geïllustreerde Bijbel worden de voornaamste gebeurtenissen van de Heilige schrift uitgebeeld: het hemels Jeruzalem, de kroning van Christus als koning en de vier waterlopen die ontspringen te Eden.

Het voorwerp

Geplaatst onder het gewelf van de apsis verschijnt een stralend tetragram in het Hebreeuws.

 

 

 


 

naar boven