Wereldwijd

Sens – Eglise St. Maurice

Stad: Het stadje Sens ligt ongeveer 120 km. ten zuid-oosten van Parijs, in het departement Yonne, in de regio Bourgondië. De Yonne is een rivier die het departement van zuid naar noord doorsnijdt. In Sens wonen 30.000 inwoners, die Sénonaises worden genoemd.

Het oude stadscentrum heeft mooie oude huizen, vooral uit de 16e eeuw. Opmerkelijke hallen uit de 19e eeuw bieden onderdak aan de plaatselijke markt. In 1474 kreeg de stad van koning Lodewijk XI toestemming om een burgemeester en een gemeenteraad aan te stellen. De huidige naam van de stad komt van de Gallische stam van Senones, waarvan Brennus de leider was. De archeologie heeft resten van een waterleiding gevonden uit de Romeinse tijd. De stad behield uit oude tijd zijn twee belangrijkste loodrechte straten en een deel van de oude stadsmuren. De grootste bezienswaardigheid van deze kleine stad is de imposante Saint Etienne Cathédrale (St. Stephens Cathedral). Voor een beschrijving over deze kathedraal verwijzen we naar een ander item op deze website.

Gebouw: Onze aandacht gaat in dit geval uit naar een andere kerk in Sens. Deze kerk is weliswaar veel kleiner maar is idyllisch gelegen aan de oever van de rivier de Yonne, vlak bij een monumentale brug met drie bogen, die toepasselijk pont d'Yonne wordt genoemd. De l'église Saint Maurice werd gebouwd in de 13e eeuw en behoort tot de beschermde monumenten van Sens. Ze is bijzonder vanwege haar asymetrische architectuur. Het dak is met leisteen belegd en delen onder het dak zijn opgetrokken in vakwerkstijl.

Godsnaam: Wat zeker onze aandacht verdient is het portaal van de kerk. Boven de deur is in houtsnijwerk Gods naam gegraveerd als het tetragrammaton, omgeven door een stralenkrans zoals gebruikelijk.

 

 

 

 

 

naar boven