Wereldwijd

Sens – Cathédrale Saint Etienne

Stad: Het stadje Sens ligt ongeveer 120 km. ten zuid-oosten van Parijs, in het departement Yonne, in de regio Bourgondië. De Yonne is een rivier die het departement van zuid naar noord doorsnijdt. In Sens wonen 30.000 inwoners, die Sénonaises worden genoemd. Het oude stadscentrum heeft mooie oude huizen, vooral uit de 16e eeuw. Opmerkelijke hallen uit de 19e eeuw bieden onderdak aan de plaatselijke markt. In 1474 kreeg de stad van koning Lodewijk XI toestemming om een burgemeester en een gemeenteraad aan te stellen.

Sens was de vroegere hoofdstad van de Senonische Galliërs en in de middeleeuwen was het een machtige stad. Dat bleef zo tot 1622 want de macht van de prelaten van Sens reikte tot Parijs, Chartres, Orléans en Meaux. Op economisch gebied was Sens een belangrijk middelpunt. In 1234 huwde koning Lodewijk IX (later bekend als Lodewijk de Heilige) in deze stad met Margaretha van Provence, in de Saint Etienne Cathédrale.

Gebouw: De grootste bezienswaardigheid van deze kleine stad is de imposante Saint Etienne Cathédrale (St. Stephens Cathedral). De portalen van de kathedraal laten Bijbelse scènes zien. Dit gebouw was de eerste gotische kathedraal die in Frankrijk gebouwd werd, in het jaar 1135. Het was aartsbisschop Henri Sanglier die begon met de bouw van deze monumentale kathedraal. De bouw van de reusachtige kerk verliep in verschillende fasen. Het koor werd in 1164 voltooid en het schip tussen 1175 en 1180. Architect Martin Chambiges voltooide de grote dwarsbeuk aan het einde van de 15e eeuw, en in de 16e en de 18e eeuw werden kapellen toegevoegd. De noordelijke toren uit de late 12e eeuw, deed tot in de 20ste eeuw dienst als klokketoren. De zuidelijke toren stortte in na de voltooiing van de kathedraal en werd pas weer opgebouwd in de 16e eeuw.

Het vroeggotische interieur herbergt gebrandschilderde ramen uit de 12e tot de 17e eeuw. De roosvensters behoren tot de belangrijkste in de wereld. Er zijn ook fraaie wandtapijten uit de 15e en 16e eeuw en nog vele andere kunstschatten die tot de belangrijkste van Frankrijk behoren. Het koor is afgesloten met een kunstig smeedijzeren hekwerk in Lodewijk XV-stijl. Het werd in 1762 gemaakt door de Parijse edelsmid Guillaume Doré, op verzoek van kardinaal de Luynes.

Godsnaam: Achter dit hekwerk staat het altaar waarboven zich een baldakijn bevindt. Aan 'het plafond' van het baldakijn bevindt zich het tetragram. Daar deze plaats niet toegankelijk is, is het moeilijk te zien en moeilijk om te fotograferen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven