Wereldwijd

Saint-Priest - Eglise Saint-Priest

Stad: Saint-Priest is een gemeente van het gebied Rhône-Alpes, in het departement van de Rhône. Deze plaats vind men in de Zuidoostelijke voorsteden van Lyon. De inwoners, 41.000 in 2010, worden San-Priods of San-Priots genoemd.

Een beetje geschiedenis

De ontdekking van de vestingmuren, stukken aardewerk en stenen gebruiksvoorwerpen getuigen van een menselijke aanwezigheid omstreeks 2000 voor Christus. Sommige overblijfselen zouden zelfs ouder zijn. Voor de eerste bewoning wijst men op sporen van gehuchten die gevonden werden op verschillende hectaren grond. Men dateert deze voornamelijk op landbouw gebaseerde bewoning rond de 11de eeuw voor Christus. Dit was toen het Gallo-Romeinse tijdperk.

In de middeleeuwen behoorde Saint-Priest tot Savoye, een hertogdom in de Franse Alpen. In 1349 kocht Filips VI van Valois het graafschap Dauphiné van Humbert II. De ermee gepaard gaande dynastieke titel 'Dauphin' ging over Frankrijk. De eerste Fransman die deze titel droeg was Charles V, koning van Frankrijk van 1364 tot 1380. Na een conflict tussen het graafschap Dauphiné en het hertogdom Savoie ging Saint-Priest in 1355 over naar de Dauphiné. De eerste heer van Saint-Priest was Ridder Humbert Richard, Heer van Sint-Symphorie d’ Ozon die in 1336 het kasteel via een gift van de abdij van Ania ontvangt. Tot het begin van de 20ste eeuw is het leven van het dorp voornamelijk naar de landbouw gericht. Na de Eerste Wereldoorlog kende de stad een industriële ontwikkeling.

Gebouw: kerk van Saint-Priest.

De eerste maal dat de kerk genoemd werd was in 1833. De kerk werd gewijd door de abt Revol, pastoor van de parochie, op 25 december 1838. Het koor van de huidige kerk bestaat uit de oude particuliere kapel van de graven van Saint-Priest.

Gods naam: Aan de linkerkant van de ingang bevindt zich een prachtige pilaar waarop een wijwatervat werd aangebracht. Hierop kan men een Bijbels tafereel zien, namelijk Jezus die gedoopt wordt door Johannes de Doper. Een duif, die de geest van God voorstelt, domineert het tafereel.

Boven, in een driehoek bevindt zich een tetragram.

 

 

 

 

 

naar boven