Wereldwijd

Rodez - Cathédrale Notre Dame de Rodez

Stad: Over Rodez is het volgende geschreven: "Dit is echt een ideale plek voor reizigers die niet kunnen kiezen tussen een stad of het land, zoals deze stad is net als een eiland in het midden van nergens. Sterker nog, het VVV-kantoor slogan is: "Stad geneugten in het hart van het platteland." - gofrance.about.com.

Rodez is een gemeente in het zuiden van Frankrijk, in de regio Midi-Pyrénées. Deze stad ligt op een hoogte van 634 meter, aan de rivier Aveyron.

De 24.540 inwoners worden de Ruthénois genoemd, naar de Gallische stam de Rutenen. Zij worden beschreven als 'goed uitziende, blonde mensen'. Het waren ook zij die voor de eerste bewoning zorgden in de 5de eeuw voor Christus. Later kwamen de Romeinen, bezetten het gebied en noemden de versterkte plaats Segodunem, naar 'sego' (kracht) en 'dunum' (hoogte). Vervolgens had Rodez te lijden onder de invallen van de Barbaren, Visigothen, de Franken en de Moren. Gedurende deze tijden veranderde de plaatsnaam in Ruteni, later in Rodez. In de middeleeuwen werd geschiedenis van de stad gekenmerkt door een sterke rivaliteit tussen de graven en de bisschoppen van Rodez. Elk had hun eigen sector. Tal van vestingswerken en een muur zorgden voor een scheiding tussen beide sectoren.

Gebouw: De kathedraal werd gebouwd tussen de 13de en de 16de eeuw, net buiten de stadsmuren. De werken lagen stil gedurende de periode van de zwarte pest en de Honderdjarige Oorlog. De kathedraal, die toebehoort aan de Rooms-katholieke kerk, heeft een massieve kerktoren in rode zandsteen die tot 87 meter hoog reikt.

Voorwerp: In een zon boven het altaar staat Gods naam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -