Wereldwijd

Parijs - Eglise Saint-Roch

Stad: Parijs is vandaag bekend als de hoofdstad van Frankrijk. Naast Londen, New York en Tokio wordt de stad beschouwd als één van de vier grote wereldsteden.

De naam Parijs is afgeleid van een Gallische stam die zijn woongebied bij de huidige Seine had, de Parisii. Blijkbaar bewoonden zij het gebied vanaf de derde eeuw v.C. In het jaar 52 v.C. kwam Julius Caesar, die met zijn troepen Gallië veroverde. De Slag van Lutetia vond plaats waarbij Julius Caesar de stad veroverde. De stad werd herbouwd en Caesar gaf er vervolgens de naam Lutetia Parisiorum aan. In 508 benoemde Clovis, de koning van de Franken, Parijs tot zijn hoofdstad.

Vandaag presenteert Parijs zich als een stad met heel veel erfgoed, musea (150), kunst, mode, gastronomie... teveel om op te noemen. Er wonen in de stad 2.193.030 mensen (2007). Tesamen met de voorsteden komt het stedelijk gebied op 11.769.433 mensen.

Gebouw: église Saint-Roch. Deze kerk werd gebouwd in opdracht van Lodewijk XIV, bekend als 'de Zonnekoning' (1638-1715). De koning legde zelf in 1653 de eerste steen, samen met zijn moeder Anna van Oostenrijk. De Saint-Roch is een driebeukig bouwwerk met dwarsschip en ronde koorsluiting in klassieke stijl. De kerk zelf is gebouwd in barokstijl.

Voorwerp: In deze kerk staat de Goddelijke Naam in een glas-in-loodraam. Het raam zelf is omgeven door wolken en stralen.

 

 

 


 

 

- naar boven-