Wereldwijd

Parijs - Dôme des Invalides

Stad: Parijs is vandaag bekend als de hoofdstad van Frankrijk. Naast Londen, New York en Tokio wordt de stad beschouwd als één van de vier grote wereldsteden.

De naam Parijs is afgeleid van een Gallische stam die zijn woongebied bij de huidige Seine had, de Parisii. Blijkbaar bewoonden zij het gebied vanaf de derde eeuw v.C. In het jaar 52 v.C. kwam Julius Caesar, die met zijn troepen Gallië veroverde. De Slag van Lutetia vond plaats waarbij Julius Caesar de stad veroverde. De stad werd herbouwd en Caesar gaf er vervolgens de naam Lutetia Parisiorum aan. In 508 benoemde Clovis, de koning van de Franken, Parijs tot zijn hoofdstad.

Vandaag presenteert Parijs zich als een stad met heel veel erfgoed, musea (150), kunst, mode, gastronomie... teveel om op te noemen. Er wonen in de stad 2.193.030 mensen (2007). Tesamen met de voorsteden komt het stedelijk gebied op 11.769.433 mensen.

Gebouw: De Dôme des Invalides bestaat uit een koepelkerk met een vergulde koepel. Deze kerk werd gemaakt in opdracht van Lodewijk XIV onder leiding van architect Jules Hardouin-Mansart. De goudkleurige koepel staat synoniem voor de grandeur van de Zonnekoning. In de Dôme des Invalides is de graftombe terug te vinden van Napoleon Bonaparte alsook van beroemde militairen als Turenne, Vauban, Foch, Lyautey, de maarschalken Bertrand en Duroc en verwanten van de keizer, zijn zoon Napoleon II, (de Koning van Rome) en zijn broers Jérôme en Joseph.

Voorwerp: Gods naam is hier terug te vinden op een schildering op het plafond.
(foto 2 is de tombe van Napoleon).

 

 

 


 

- naar boven -