Wereldwijd

Parijs - Basilique Notre-Dame-des-Victoires

Stad: Parijs - eeuwenlang spreekt de uitspraak van deze naam tot de verbeelding. Uiteraard omdat Parijs de hoofdstad van Frankrijk is. Dit is zo sinds koning Clovis I dit in 506 zo verordende. Maar er is meer. Parijs blinkt uit in architectuur. Denk maar aan de beroemde Eiffeltoren, de 80 gebouwen die meer dan 100 meter hoog zijn, de Arc de Triomphe, Hôtel National des Invalides, het Élysée-paleis, het Palais de Chaillot, het Panthéon, het Louvre, Centre Pompidou, Versailles... teveel om op te noemen. Parijs is de stad van de mode en de modeontwerpers. Het was steeds een centrum van de haute couture. Parijs is ook de stad van kunst en cultuur. Er is heel veel erfgoed te bewonderen inclusief 150 musea die hier garant voor staan.

Met 2.193.030 inwoners (2007) - met de voorsteden erbij zelfs 11.769.433 mensen - is deze stad één van de grootste steden van Europa.

Gebouw: De kerk Notre-Dame-des-Victoires is een basiliek van de katholieke kerk. Toen de kerk werd gebouwd behoorde ze toe aan een klooster van de Augustijnen. De eerste steen werd gelegd door koning Lodewijk XIII op 9 december 1629. Het was hij die de naam bedacht. Hij was van mening dat de maagd Maria hem geholpen had bij bepaalde overwinningen.

Tijdens de Franse Revolutie werd de kerk en het klooster leeggeroofd. Men gebruikte het geheel vervolgens als markt! Na de revolutie werd de kerk terug in gebruik genomen. De kerk werd een basiliek in 1927.

Voorwerp: Hier is Gods naam duidelijk terug te vinden boven de ingangsdeur. Op de eerste beeldband tonen we twee invalshoeken van de kerk. De tweede beeldband toont het stukwerk met het tetragrammaton.

 

 

naar boven