Wereldwijd

Parijs - Eglise Saint-Sulpice

Stad: Met 2,5 miljoen inwoners, en ruim 11 miljoen in het stedelijke gebied en de voorsteden, is Parijs de grootste stad van Frankrijk. Als hoofdstad is het de zetel van de Franse regering. Naast Londen, New York en Tokio wordt Parijs beschouwd als een van de vier grote wereldsteden.

De geschiedenis van Parijs gaat heel ver terug. In het jaar 52 voor Christus veroverde Julius Caesar het dorp van de Parisii, een Gallische stam. Hij gaf de plaats de naam 'Lutetia Parisiorum'. In de 1e eeuw werd aan de linkeroever van de Seine een nieuwe Romeinse stad gebouwd. De groei en ontwikkeling begon.

In Parijs zijn er zeer veel mogelijkheden om uit te gaan. Men kan naar het theater, opera, dans, muziek, bioscoop en veel meer. Op cultureel gebied zijn er vele soorten musea. Parijs telt ongeveer 150 musea, van schilderkunst tot wetenschap en van natuur tot internationale culturen. Het hoogste gebouw, en misschien ook het beroemdste, is de Eiffeltoren met een hoogte van 324 meter.

Gebouw: Het gebouw dat we tonen is de Saint-Sulpice. Deze rooms-katholieke kerk staat in het 6de arrondissement, in het centrum van de stad. Op deze plaats stond voorheen een kerk uit de 11de eeuw. Het huidige gebouw werd gebouwd in de periode 1646-1732. Tijdens de Franse Revolutie werd het gebouw een 'overwinningstempel'. In november 1799 kwam Napoleon terug van zijn Egyptische veldtochten en vervolgens liet hij zich in deze kerk lauweren. In de 19e eeuw is de kerk gerestaureerd met hulp van onder andere Eugène Delacroix, een bekende schilder, die in de eerste kapel aan de rechter zijde van de kerk van 1855-1861 drie fresco's heeft geschilderd.

De kerk werd wereldberoemd na haar rol in de bestseller ‘De Da Vinci Code’.

Godsnaam: De goddelijke naam is hier zichtbaar aan de buitenzijde. Het tetragrammaton wordt hier weergegeven met masoretische klinkertekens.

 

 

 

 

 

 

 

naar boven