Wereldwijd

Montpellier - Cathédrale Saint-Pierre de Montpellier

Stad: Montpellier is een stad in het zuiden van Frankrijk, gelegen op 10 kilometer van de Middellandse Zee aan de rivier Lez. De stad is de 8ste naar grootte in Frankrijk. Er wonen hier 257.351 inwoners (2010).

Naast Parijs, Toulouse, an Aix-en-Provence is het één van de grootste universiteitssteden van Frankrijk. Er zijn hier drie universiteiten en meerdere hogescholen. Maar liefst 60.000 studenten studeren hier. Tot de bezienswaardigheden van de stad wordt gerekend de Place de la Comedié, de medische faculteit, de triomfboog Porte du Peyrou (1691), de Promenade du Peyrou, het aquaduct Saint-Clément, de Jardin des plantes (de eerste botanische tuin in Frankrijk), het Museum Fabre en de Tour de la Babote (met observatorium).

Gebouw: kathedraal Saint-Pierre. Deze kathedraal is gelegen in het centrum van de oude stad. De stijl van het gebouw is gotisch.

Het oorspronkelijke gebouw behoorde tot het klooster Saint Benoît, dat in 1364 door paus Urbanus V gesticht werd. In 1536 werd ze tot kathedraal verheven. In de 16de eeuw werd deze katholieke kerk ernstig beschouwd gedurende de oorlogen tussen katholieken en protestanten. Een herbouw kwam er in de 17de eeuw.

Voorwerp: de goddelijke naam is hier duidelijk terug te vinden op hele grote kandelaars. In een stralende driehoek, omgeven door wolken, staan de Hebreeuwse lettertekens voor JHWH (van links naar rechts).

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -