Wereldwijd

Ménil-Gonduin - église Vivante et Parlante

Stad: Ménil-Gonduin is een gemeente terug te vinden in het noordwesten van Frankrijk, in de regio Laag-Normandië. De oppervlakte van dit kleine dorpje is 9.17km², genoeg voor een inwonersaantal van 174 (2007).

Gebouw: église Vivante et Parlante. De kerk van deze kleine plaats wordt beschouwd als een eigenaardige bezienswaardigheid. Victor Paysant was de parochiepriester in deze plaats van 1873 tot 1921. Toen hij arriveerde in 1870 was de kerk net voltooid (1870). De priester wou van zijn kerk een levend en sprekend gebouw maken. Hij zag de muren als een groot scherm waarop van alles geprojekteerd kon worden. Bijgevolg zag hij het als zijn missie om de kerk binnen en buiten te versieren met Bijbelse teksten of teksten van toepassing op heiligen.

Na zijn dood besloot het bisdom om de kerk te ontdoen van zijn “dwaze” streken. De voorgevel werd witgekalkt en de binnendecoratie herzien. In 1976 is er een grote droogte waarbij enkele van de verdwenen fresco’s terug zichtbaar werden. Een plaatselijke vereniging ijverde zich ervoor om de kerk terug te herstellen naar de staat tijdens de periode van Victor Paysant. Ook het gemeentebestuur ging zich hiervoor inspannen, helemaal tot in Rome toe. Met de hulp van de herinneringen van een bejaarde samen met 180 postkaarten wordt de kerk gerestaureerd. Deze restauratie was gereed in 2004.

 

Foto Wikimedia Commons (© Teofilo)
licenties GNU / FDL en Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

 

Foto Wikimedia Commons (© Pradigue)
Licenties GNU / FDL en Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

 

detail van vorige foto

 

Foto Wikimedia Commons (© Arnradigue)
licentie Copyleft

 

 

 

- naar boven -