Wereldwijd

Lyon - Eglise Saint-Jean-Baptiste-et-Saint-Étienne (Cathédrale Saint-Jean)

Stad: Op de plaats waar de Rhône en de Saône samenvloeien ligt Lyon, één van de grootste steden van Frankrijk.

De stad wordt aan bezoekers onder andere aangeprezen vanwege het rijke historische verleden. In de tijd van de Romeinen deed Lyon, toen nog Lugdunum genoemd, dienst als hoofdstad van Gallië. Het Romeinse theater in de stad is het grootste in Frankrijk. Vele andere oude gebouwen en ook nauwe doorgangen, traboules genoemd, getuigen van dit rijke verleden, uiteraard vandaag geslaagd gecombineerd met moderne architectuur. In de renaissanceperiode was de stad een centrum voor de zijde-industrie. Een fijne bijkomstigheid voor toeristen is dat Lyon voor eeuwenlang de hoofdstad van de gastronomie wordt genoemd. Een heerlijke streekspecialiteit met één van de uitmuntende wijnen uit de streek wordt ten sterkste aangeprezen aan iedere hongerige ziel.

Vandaag wonen in de stad 474.946 inwoners (2008).

Gebouw: Eglise Saint-Jean-Baptiste-et-Saint-Étienne (Cathédrale Saint-Jean).

Deze Rooms-katholieke kathedraal werd gebouwd tussen 1180 en 1460. Door de uitgestrekte periode is er een mengeling van bouwstijlen te vinden zoals romaans en gotiek. Als belangrijke gebeurtenissen in deze kerk worden gerekend het Eerste concilie van Lyon (1245), de bijzetting van het lichaam van koning Lodewijk IX van Frankrijk na zijn dood aan de pest (of tyfus), het Tweede concilie van Lyon (1274 bijeengeroepen door Paus Gregorius X, de kroning van paus Johannes XXII in 1316, het huwelijk tussen koning Hendrik IV en Maria de' Medici, kardinaal de Richelieu die hier zijn baret als kardinaal ontving en tenslotte de ontvangst van keizer Napoleon Bonaparte en zijn vrouw Joséphine in 1805.

Gods naam: Gods naam is hier terug te vinden in een bovenstuk van een altaar. De naam staat in het Hebreeuws geschreven: JHWH - van rechts naar links gelezen).

 

 

 

 

 

naar boven