Wereldwijd

Lourdes - Basilique Notre-Dame-du-Rosaire de Lourdes

Stad: Lourdes is een stad in het zuidwesten van Frankrijk, in de regio Midi-Pyrénées. Deze stad is vooral bekend als Katholiek bedevaartsoord. Jaarlijks komen er 4 tot 6 miljoen bezoekers.

Gebouw: In 1858 verklaarde Bernadette Soubirous, een 14-jarig meisje, tussen 11 februari en 16 juli verschillende verschijningen te hebben gezien van Maria in de Grot van Massabielle. In 1864 werd er een standbeeld opgericht. Er werd ook een kapel gebouwd die al spoedig te klein werd en ging dienen als crypte voor de eerste basiliek, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. In de loop der jaren kwamen hier nog twee basilieken bij, de Rozenkransbasiliek en de Basliek van Sint-Pius X, en verschillende andere gebouwen.

Voorwerp: De centrale koepel van de Rozenkransbasiliek (Basiliek van O.-L.-Vrouw van de Rozenkrans) wordt versierd door kapellen met indrukwekkende mozaieken. In de linkerzijbeuk tonen vijf kapellen gebeurtenissen uit het leven van het kind Jezus. In het koor tonen vijf kapellen de gebeurtenissen van Jezus' lijden. In de rechterzijbeuk tonen tenslotte vijf kapellen gebeurtenissen die verbonden zijn met zijn verrijzenis.

In de afbeelding "de geseling" wordt bovenaan Gods naam getoond.

 

 

 

 

 

- naar boven -