Wereldwijd

Les Vans - église Saint-Pierre-ès-liens

Stad: Les Vans is een gemeente gelegen in het Franse departement Ardeche (regio Rhône-Alpes). Deze gemeente, met zijn 2.827 inwoners (2006), is gelegen aan de rivier Chassezac. Door zijn vele mogelijkheden tot allerhande recreatie is Les Vans een mooie toeristische trekpleister.

Gebouw: De eerste vermelding van de kerk Saint Pierre en de gemeente was in een Pauselijke bul van 1208. In het jaar 1644 werd een nieuwe kerk gebouwd naar de plannen van architect Brown, onder leiding van Claude de Roure, abt van Malons.

Voorwerp: Het sierstuk in de kerk is het retabel. Een retabel, ook wel altaarretabel genoemd, is een wand van schilder- of beeldhouwwerk tegen de muur boven een altaar. Het retabel in deze kerk, dat heel hoog reikt, is ontworpen in de stijl barok. Gebeeldhouwd uit eiken en notenbomen, bevat dit kunstwerk een overvloed aan decoratieve elementen zoals Korintische zuilen, twee standbeelden (Petrus en Paulus), andere beelden, kapitelen, een schilderij... Na toegeschreven geweest te zijn aan verschillende kunstenaars is de hedendaagse mening dat de maker van dit retabel Jean (Johannes) Enghelbert is, meester-beeldhouwer te Antwerpen.

Bovenaan is Gods naam ingewerkt in een stralende driehoek.

 

 

Foto Wikipedia (©Vpe)
licenies GNU / FDL en Creative Commons Paternité – Partage des conditions initiales à l’identique 3.0 Unported

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -