Wereldwijd

Guebwiller - Notre Dame

Stad: De stad die we hier voorstellen, Guebwiller, ligt in het noordoosten van Frankrijk, in het gebied dat men de Elzas noemt. De eerste maal dat deze plaats genoemd werd in een document was in 774. In dat document schenkt een zekere Willarius aan de abdij van Murbach. In dit document wordt ook Guebwiller genoemd onder de primitieve vorm villa Gubinvillare. De stad ontwikkelde zich rond de 12de eeuw. De stadsmuren werden gebouwd tussen 1270 en 1287.

De stad ligt aan de voet van het gebergte de Vogezen. Ze ligt tussen de wijngaarden en beboste hellingen aan de ingang van de Vallée du Florival (vallei der bloemen). De 11.980 inwoners worden les Guebwillerois en les Guebwilleroises genoemd.

Gebouw: Notre-Dame.

In 1759 verhuisde de keizerlijke abdij Murbach permanent naar Guebwiller. De prins-abt liet meteen een nieuwe kerk bouwen. Deze kerk, Notre Dame, werd gebouwd van 1762 tot 1785 naar de plannen van de architect Louis Beuqeu. In 1768 werd Louis Beuque vervangen door de Oostenrijkse architect Gabriel-Ignace Ritter. De kerk is het grootste gebouw in de stijl classicisme in de Elzas.

Voorwerp: de Goddelijke naam bevindt zich in het raam boven het altaar. De naam is hier geschreven met de Hebreeuwse letters JHWH.

 

 

Foto Wikimedia Commons
licentie: GNU Free Documentation License / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0.

 

 

 

 

 

 

naar boven