Wereldwijd

Fougères - Sainte-Sulpice

Stad: Fougères is een stad in de Franse regio Bretagne. Deze stad gaat er terecht prat op dat in de 1000 jaar dat ze bestaat er verschillende ingrijpende gebeurtenissen, oorlogen en strijdtonelen hebben plaats gevonden. Uiteraard heeft de indrukwekkende burcht hiermee te maken. Deze wordt beschreven als een van de meest tot de verbeelding sprekende feodale vestingen van Europa. Gelegen op een rotsachtige hoogte maakte ze deel uit van Les Marches de Bretagne, een verdedigingslinie. Na drie eeuwen van vele gevechten werd de burcht uitgebreid met stadsmuren. Het middeleeuwse stadsbeeld roept nog steeds herinneringen op aan de vele ambachten die er werden uitgeoefend. Daarnaast zijn de bossen en tuinen van de omgeving eveneens een streling voor het oog.

Vandaag wonen in deze stad 20.678 inwoners (2007).

Gebouw: De kerk van Saint Sulpice.

De geschiedenis van de kerk gaat terug tot de 11de eeuw. De kerk, gebouwd in het jaar 1025, werd in 1075 door Adelaide, weduwe van de Main II, heer van Fourgères, geschonken aan de abdij 'de Marmoutiers' van Touraine. De kerk is gelegen aan de voet van het kasteel. Ze werd herbouwd in de 15de en de 16de eeuw, in de stijl die men 'Gothic flamboyant' noemt. Het koor werd toegevoegd in de 18e eeuw.

Voorwerp: Het hoofdaltaar van de kerk gaat terug tot de 18de eeuw. Bovenaan is Gods naam te zien als het tetragrammaton met klinkertekens. Ook in een gebrandschilderd raam kan men de Godsnaam terug vinden. Het raam stelt een tafereel voor aan het graf van Jezus. Op het raam staat geschreven: 'Resurrexit sicut dixit Alleluia' - 'Hij is verrezen zoals hij gezegd heeft, Allelujah'. Allelujah of Hallelujah is een transliteratie van de Hebreeuwse uitdrukking 'Ha leloe-Jah' wat 'Looft Jah' betekent. De 'Jah' is de verkorte vorm van de Godsnaam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven