Wereldwijd

Èze - Eglise Notre Dame de l'Assomption

Stad: Èze is een gemeente gelegen aan de Franse Middellandse Zee. Ze is gesitueerd tussen Nice en Monaco. De geschiedenis van de inwoners van deze plaats gaat ver terug. Omstreeks 2000 v.C. was er reeds een nederzetting rondom de berg Bastide. In 1388 viel Èze onder het Huis van Savoy. Zijn ongeveer 3000 inwoners worden Ézasques genoemd. Ook Turkse troepen hebben in 1543 deze plaats veroverd onder Barbarossa, een Turkse piraat en Ottomaanse admiraal. Lodewijk XIV vernietigde de omwalling in 1706 tijdens de successieoorlog tegen Spanje. In 1860 viel het land permanent onder Frankrijk, na een unanieme beslissing van het volk.

Gebouw: Eglise Notre Dame de l'Assomption

Met subsidies van hertog Charles Emmanuel III werd deze neoklassieke kerk gebouwd als een vervanging van een vorige kerk. De architect was Antonio Spinelli. Op 17 mei 1772 werd ze ingewijd.

Voorwerp: De eerste maal zijn er Hebreeuwse schrifttekens onderaan een schilderij. Hoewel het misschien de bedoeling was om het Tetragrammaton weer te geven blijkt het bij beter nazicht te gaan om "HHH". De tweede maal staan er Hebreeuwse schrifttekens op de preekstoel. Hier blijkt het wel degelijk te gaan om Gods naam.

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -