Wereldwijd

Evreux - Cathedral Notre Dame

Stad: Evreux is een stad in het noorden van Frankrijk gelegen aan de rivier Iton, gesitueerd op 95 kilometer ten noordwesten van Parijs. De regio is Hoog-Normandië.

Reeds in de Gallo-Romeinse tijd was er op die plaats bewoning. In de 1ste eeuw was deze plaats de hoofdstad van de Eburovices, een Gallische stam. Van hen is ook de huidige naam Evreux afgeleid. Zoals bij zovele Franse steden is er ook hier een aaneenrijging van belegeringen, branden en plunderingen. Na iedere verwoesting werd de stad weer moedig opgebouwd. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er zware bombardementen. Vandaag wonen in Evreux 53.254 mensen (2008).

Gebouw: Eén van de opmerkelijkste gebouwen in Evreux is de kathedraal Notre Dame. Deze kerk behoort toe aan de Rooms-katholieke kerk.

Reeds in de 10de eeuw was er een kathedraal. Deze ging echter in vlammen op en werd nadien herbouwd in de 12de eeuw. Tijdens de strijd tussen Richard Leeuwenhart en Filips II van Frankrijk was er wederom een grote brand. Ook nu kwam er een grote heropbouw. Zo geschiedde het verscheidene malen tussen de 12de en de 20ste eeuw. Dit verklaart waarom het huidige gebouw verschillende architecturale stijlen heeft: het schip is Romaans, de westfaçade is gebouwd is Renaissence en verder zijn vele stijlen tussen deze twee stijlperiodes vertegenwoordigd.

Gods naam: aan de rechterzijde van de kerk, in een nis, is een schilderij met bovenaan de Goddelijke naam in een driehoek.

 

 

Foto Wikipedia (©Tango7174)
Licenties GNU Free Documentation License en Creative Commons 3.0 Unported

 

 

Foto Wikimedia Commons (©Tango7174)
licenties GNU Free Documentation License en Creative Commons 3.0 Unported

 

 

 


Naar boven