Wereldwijd

Clermont-Ferrand - Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption

Stad: In de Franse regio Auvergne ligt de stad Clermont-Ferrand. Er wonen hier maar liefst 149.000 inwoners (2011).

De stad Clermont-Ferrand is ontstaan onder de naam Augusto Nemetum. Ze werd geboren op de centrale heuvel waar nu de kathedraal staat. De geschiedenis van deze stad gaat ver terug. Waarschijnlijk was hier al Keltische bewoning in de 4de eeuw voor Christus. In 52 voor Christus vond niet ver hier vandaan de Slag bij Gergovia plaats, waarbij Julius Caesar zijn meerdere moest erkennen in de Gallische opstandelingenleider Vercingetorix. De stad werd een Gallo-Romeinse stad met ongeveer 15.000 tot 30.000 inwoners, de grootste stad van het Romeinse Gallië. De plaats werd vele malen geplunderd door binnenvallende Visigoten in de 5e eeuw. Ook de Vikingen sloegen toe in de 9e eeuw. In 842 kwam de naam Clairmont in gebruik. De langdurige tweestrijd tussen de wereldlijke en de geestelijke machthebbers leidde er toe dat in 1120 de graaf van Auvergne op een heuvel tegenover het bisschoppelijke Clairmont het stadje Montferrand stichtte.

De huidige stad is ontstaan door de samenvoeging van de twee oude steden Clairmont en Montferrand. Deze samenvoeging gebeurde op 15 april 1630.

Gebouw: Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption de Clermont.

De karakteristieke kathedraal heeft twee torens die wel 92,5 meter hoog zijn. Het gebouw werd opgetrokken in de gotische stijl, gebouwd met zwarte lavastenen. Een eerste kathedraal werd gebouwd in de 5de eeuw. Deze werd verwoest in 760 door Pepijn de Korte, waarna een tweede bouw plaats vond tussen 764 en 768. Ook dit gebouw werd vernietigd, nu door de Vikingen in 916. Een derde, nu romaans gebouw, werd gebouwd en in gebruik genomen in 946. In 1248 werd besloten tot de bouw van de huidige kathedraal.

Gods naam: In deze kathedraal zijn grote kandelaars te zien aan de voet van het standbeeld van Jeanne d'Arc. Op één ervan staat mooi in het groot de goddelijke naam in het Hebreeuws: JHWH.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -