Wereldwijd

Cavaillon - Synagoge

Stad: In het Reginale Natuurpark van Luberon, op een 25 kilometer ten zuidoosten van Avignon, ligt de Franse stad Cavaillon. De regio waarin deze gelegen is, is Provence-Alpes-Côte d'Azur. Vanwege zijn bijdrage tot de landbouw mag deze stad vanaf de 19e eeuw ook de titel "Tuin van Frankrijk" dragen.

De naam Cavaillon komt van het Latijnse woord "cabellion" of van "Pagus caveliccus." Het waren reeds Galliërs, de Cavares, die deze plaats met toegang tot de bergen van Luberon bewoonden. Talrijke monumenten getuigen van een rijk verleden. Vandaag wonen hier 25.000 inwoners die men 'les Cavaillonnais noemt.

Heel bekend is natuurlijk de meloen van Cavaillon. Deze kenmerkt zich door een gladde dunne, geelgroene schil met donkere strepen. Het oranje vruchtvlees is zoet en zeer aromatisch.

Het gebouw: De synagogue behoort tot een van de trekpleisetrs van de stad. In 1499 kreeg de joodse gemeenschap de toelating om een synagoge te bouwen. De oorspronkelijke synagoge werd gereconstrueerd in 1772-1774. Het noorderlijke torentje en de gelijksvloers, met rituele bakkerij en ruimte voor de vrouwen, zijn alles wat er overblijft van de 16e eeuw. De gebedsruimte, op de eerste verdieping, werd herbouwd in een provencaalse barokke stijl.

Gods naam: De goddelijke naam is terug te vinden op de binnenzijde van een deurtje van het tabernakel. Hij staat geschreven op de tweede lijn.

 

 


 

 

Foto: Wikimedia Commons ©Véronique Pagnier)
Licentie Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

 

 

 

 

 

 


 

 

- naar boven -