Wereldwijd

Carpentras - Synagoge

Stad: Carpentras is een gemeente terug te vinden in het Franse departement Vaucluse. Het ligt in het zuiden van Frankrijk, aan de voet van Mount Ventoux. In de 5de eeuw voor Christus kreeg deze gemeente al het marktrecht. Op deze handelsplaats, in handen van een Keltische stam, werd honing, graan, geiten en schapen alsook huiden verkocht. Carpentras was regelmatig de zitplaats van de pausen die gedurende hun ballingschap in Frankrijk vertoefden (1309 tot 1378). Ook voor het Franse judaïsme was Carpentras een belangrijk centrum. Vandaag wonen hier 29.601 inwoners (2010).

Gebouw: De oudste synagoge van Frankrijk en één van de oudste van Europa is er terug te vinden, het gebouw gaat immers terug tot 1367.

Voorwerp: Op het gordijn welke te zien is op de foto, staan de 2 stenen tafelen afgebeeld met de tien geboden. Staat hier op de tweede lijn van de tafelen Gods naam? Het lijkt op het Tetragrammaton doch bij nader inzien blijken de eerste en de derde letter identiek te zijn. Klaarblijkelijk wordt hier 'Ha Shame' geschreven wat zoveel betekent als "De Naam". Het is dus wel een verwijzing naar Gods naam zonder hem echter te gebruiken. Daarom op onze overzichtpagina 'Tetragrammaton met een " - " erachter.

 

 

 

 

 

Foto Wikimedia Commons (©Konradm)
Licentie: GNU Free Documentation License en Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

 

Foto Wikimedia Commons (©Konradm)
Licenties GNU Free Documentation License en Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

 

 

 

 

 

 

- naar boven -