Wereldwijd

Beaulieu lès Loches - Abbaye de la Sainte Trinité

Stad: Beaulieu lès Loches is een kleine gemeente in de Franse regio Centre, in het departement Indre-et-Loire. De 1.686 inwoners worden Bellilociens of Bellilociennes genoemd.

Gebouw: Met betrekking tot het volgende willen we even stilstaan bij Foulque III d'Anjou, de Graaf van Anjou. Na zijn dood werd hij ook wel eens aangeduid als Nerra, wat 'le Noir' of 'de Zwarte' betekende. Foulque Nerra is geboren in 972 als de zoon van graaf Godfried I van Anjou en diens eerste echtgenote Adelheid van Meaux. In 987 werd hij op vijftienjarige leeftijd zelf de graaf van Anjou. Hij huwde tweemaal : met Elisabeth, dochter van Burchard I van Vendôme, en in 1000 met Hildegarde van Anjou (964-1046). Er wordt van deze man gezegd dat hij een gewelddadig maar ook 'vroom' karakter had. Zijn eerste vrouw zette hij op de brandstapel - in haar trouwjurk - nadat hij haar betrapte op overspel. Enige dagen later werd de stad zelf getroffen door een brand. Het volk en ook de graaf zagen dit 'als straffe Gods'. De graaf vertrok daarna op pelgrimstocht naar Jeruzalem. In totaal zou hij er vier maken: in 1002, 1007, 1008 en 1038. Hij stierf toen hij terugkeerde van zijn vierde reis.

Ter bescherming van zijn gebied liet hij meer dan honderd kastelen, donjons en abdijen bouwen. Hieronder ook de abdij waarvan we de kerk laten zien. De kerk werd gebouwd in 1004, ingewijd in 1007. In 1040 sterft de Graaf van Anjou. Hij wordt ten grave gelegd in de kerk.

Voorwerp: Het is boven zijn graf, 'de tombe de Foulque III Nerra', dat aan de buitenzijde Gods naam zichtbaar is. Het Tetragrammaton is duidelijk te zien op de tweede en de derde foto. Op de eerste kan men ontdekken waar deze puntgevel zich bevind.

 

 

Foto Wikimedia Commons (© ManuD) / licenties Creative Commons 3.0 en GDFL

 

Foto Wikimedia Commons (© ManuD) / licenties Creative Commons 3.0 en GDFL

 

Foto: detail 2de foto

 

 

 

- naar boven -