Wereldwijd

Aups - Eglise Saint Pancrace

Stad: Aups is een gemeente in het zuiden van Frankrijk. Ze is te situeren in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Deze gemeente heeft in de loop der geschiedenis verschillende namen gekend: Oppidum de Alpibus, Castrum de Alpibus, castrum de Almis, dan Alps en nu Aups. Deze plaats is dan ook heel oud. Julius Caeser passeerd hier bij zijn verovering van Gallië. Hij sprak toen de woorden: "Ik ben liever eerste in Aups dan tweede in Rome". Aups heeft zijn deel gehad in de oorlogen. Een zwarte pagina in de geschiedenis is het bloedbad toen de hugenoten 30 inwoners van Aups hebben afgeslacht. In de 10de eeuw werd Aups door de Sarazenen verwoest, alvorens deze zelf de nederlaag leden bij de Slag van Tourtour. Later in de geschiedenis werd Aups het centrum voor de opstand tegen Napoleon toen deze een staatsgreep had gepleegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Aups een bolwerk van opstand tegen de Duitsers.

Vandaag is de situatie gelukkig anders. Aups leeft nu vooral van het toerisme. Daarnaast zijn de voornaamste bronnen van inkomsten: het zoeken en verhandelen van truffels, kunsthandwerk, landbouw en jacht en provencaalse ambachten zoals de bouw, bijenteelt en de productie van olijfolie.

Gebouw: De Collegiale kerk Saint Pancrace werd gebouwd van 1489 tot 1503 onder leiding van de Britse architect Broulhony.

Voorwerp: Binnen in de kerk zijn 2 deurtjes waarop in een driehoek Hebreeuwse schrifttekens staan. In beide gevallen lijkt het op het Tetragrammaton.

 

 

 

 

 

 

naar boven