Wereldwijd

Antibes - Eglise de l'Immaculée Conception

Stad: Antibes is een stad in de Franse regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Deze plaats is gelegen aan de Middellandse Zee op ongeveer 12 kilometer ten oosten van Cannes. De geschiedenis van Antibes gaat heel ver terug. Het waren de Grieken die hier in de 5de eeuw voor Christus een handelspost maakten. Hun nederzetting werd Antipolis genoemd. Twee eeuwen later kwamen de Romeinen die de stad aanzienlijk uitbreidden. De geschiedenis gaat verder. In de 5de eeuw kwamen de Barbaren die nagenoeg de hele stad plat legden. Ook Moorse zeerovers kwamen herhaaldelijk de weer opgebouwde stad plunderen. We spreken dan over de 8ste en 9de eeuw. De Franse koningen maakten nadien van de stad een vestingstad.

Gebouw: In de vijfde eeuw werd hier een eerste kerk gebouwd aan de voet van een Romeins fort. Waarschijnlijk was dit op de plaats waar voorheen een heiligdom stond opgedragen aan Diana, de godin van de jacht. In de 6de eeuw werd de kerk vervangen door een andere kerk. Na een verwoesting van de kerk in 1124 werd ze herbouwd in de 13de eeuw. De stijl waarin men bouwde was romaans. Tot het jaar 1244 diende de kerk als kathedraal.

Vele renovaties zouden volgen. De huidige voorgevel, in Italiaanse stijl, dateert van 1848.

Voorwerp: In de reeds genoemde voorgevel is bovenaan Gods naam duidelijk te zien. Hij staat in een driehoek omgeven door een stralende wolkenkrans.

 

 


 

naar boven