Wereldwijd

Helsinki - Lutherse Domkerk

Stad: Helsinki is de hoofdstad van Finland. De stad is terug te vinden aan de onderzijde van het land, aan de Finse Golf. Er wonen hier maar liefst 602.200 inwoners (2012). Reken daar het stedelijk gebied bij, dan kom je aan een aantal van rond de 1 miljoen inwoners. In heel Finland wonen iets meer dan 5 miljoen inwoners, zodat 1 op de 5 inwoners hier te vinden is. Ook op cultureel, financieel en economisch gebied is het de hoofdstad van Finland. Maar liefst 70% van de buitenlandse bedrijven, aanwezig in het land, is hier werkzaam.

De stad werd in 1550 door de Zweedse koning Gustaaf I gesticht als handelsstad. De ontwikkeling ervan bleef echter achterwege ten gevolge van oorlogen, armoede en ziekten. Het was pas in 1809 dat de stad begond te groeien toen Rusland Finland annexeerde als het autonome Vorstendam Finland. In 1812 verplaatste tsaar Alexander I de hoofdstad van Turku naar Helsinki.

Gebouw: De Domkerk van Helsinki is een evangelisch-lutherse kerk aan het Senaatsplein. Deze kerk werd gebouwd van 1830 tot 1852, in neoclassicistische stijl, als een eerbetoon aan de Grootvorst van Denemarken, tsaar Nicolaas I van Rusland. Ze stond ook bekend als de St. Nicholaskerk tot de onafhankelijkheid van Finland in 1917.

Godsnaam: De goddelijke naam is hier te vinden aan de voorzijde van het gebouw. Het tetragrammaton staat hier in een stralende driehoek.

 

 

Foto: Wikimedia Commons (Matti Mattila) - Licentie: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

 

 

Detail van de eerste foto.

 

 

 

- naar boven -