Wereldwijd

Worms - Synagoge

Stad: Worms is een stad in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, gelegen aan de Rijn. De geschiedenis van de stad gaat zo ver terug in de tijd dat de stad wedijvert met Trier, Augsburg en Keulen om de titel "Oudste stad van Duitsland". De stad werd gesticht door de Kelten onder de naam Borbetomagus (Land van de Borbet). De Romeinen noemden de stad Civitas Vangionum of nederzetting der Vangionen. De Vangionen waren een Germaanse stam. Interessant is dat de inwoners van Worms zich tot de 16de ook Vangionen noemden. Worms telt vandaag 82.040 inwoners (2008).

Gebouw: Deze synagoge in Worms heeft al een hele geschiedenis achter zich. De oudste synagoge werd gebouwd in 1034. Deze werd zwaar beschadigd gedurende de eerste en tweede kruistocht (1096 en 1146). Een nieuwe synagoge werd gebouwd in 1174/75. Deze werd verwoest in 1938 en 1942. Gedurende de jaren 1958-1961 werd ze weer herbouwd.

Voorwerp: In de synagoge is een Bijbeltekst aangebracht, de Bijbeltekst van Klaagliederen 5:1. Hoewel Gods naam in het Hebreeuws geschreven wordt (2de woord van rechts) wordt het in het Duits schrift (eronder) vertaald met 'Ewiger' of 'Eeuwige'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -