Wereldwijd

St. Peter, im Schwarzwald - Abdij en kloosterkerk van Sankt Peter

Stad: St. Peter is een idyllisch dorp in het Zwarte Woud met ongeveer 2.500 inwoners. Het is gelegen in het district Baden-Württemberg. In het toeristenseizoen worden het dorp en de omgeving druk bezocht. De omgeving staat bekend als kuuroord omwille van zijn zuivere lucht. Wandelaars kunnen er ook genieten van de prachtige bossen en de wijdse vergezichten. Het dorp ligt in het natuurgebied Südschwarzwald, waar zich een plateau uitstrekt op een hoogte tussen 700 en 1200 meter. Alom gekend in de streek is de Schwarzwaldtorte, een taart van chocoladecake met kersen en veel slagroom. De bekendste bezienswaardigheid van St. Peter is de Benedictijner-abdij en de kloosterkerk. Ze worden beschouwd als de mooiste meesterwerken van barok en rococo in het hele zuidwesten van Duitsland. Bovendien is het de enige locatie in zijn omgeving die in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven.

Gebouw: Het oorspronkelijke klooster werd in 1073 opgericht in Weilheim. Het was eigendom van de Hertogen van Zahringen, die er hun geloof beleden en er na hun dood begraven werden in een familietombe. Door militair geweld werden ze van deze plaats verdreven. Hertog Berthold II van Zahringen liet het klooster verplaatsen en heropbouwen op de plaats die nu St. Peter genoemd wordt. Van de 11e eeuw tot 1806 was ze de keizerlijke Abdij van het Heilige Roomse Rijk. De abdij bleef echter niet van rampen gespaard; naast plunderingen werd ze minstens twee maal door brand verwoest. Van 1842 tot 2006 was het klooster een seminarie van het aartsbisdom van de nabij gelegen stad Freiburg. Sinds 2006 is ze het spirituele centrum van het bisdom en worden er ook evenementen en concerten georganiseerd. Het klooster heeft ook een prachtige bibliotheek in rococostijl.

De bijbehorende barokke kerk met de twee ui-vormige torens werd in 1720 gebouwd. De architect was Peter Thumb, een meester in de stijlen barok en rococo. In de parochiekerk vinden we rijk versierde altaren, maar ook met goud getooide standbeelden van de Hertogen van Zahringen. De sculpturen werden gemaakt door Joseph Anton Feuchtmayer. De 55 plafondschilderingen of fresco's zijn van de kunstenaar Franz Joseph Spiegler, een der beroemdsten van zijn tijd.

Godsnaam: In een plafondschildering boven het imposante orgel vinden we Gods naam als het Hebreeuwse tetragrammaton.

Foto Wikipedia (©Taxiarchos228)
Licentie: GNU-licentie 1.2

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven