Wereldwijd

Stadthagen - Fachwerk-Giebelhaus

Stad: "Stadthagen biedt haar gasten ontspanning en avontuur tegelijk. De provinciestad van Schaumburg ligt tussen het Wesetbergland en het Steinhuder Meer, zeer centraal gelegen in een van de mooiste landschappen in Nedersaksen. Te midden van de middeleeuwse stadswallen nodigt de oude universiteitsstad en residentiestad, met zijn liefdevol gerestaureerde vakwerkhuizen en de moderne voetgangerszone, uit om te wandelen en vertoeven.". Op deze manier nodigt de website van de stad uit tot een bezoek.

Zoals geschreven bevindt de stad zich in de Duitse deelstaat Neder-Saksen, op ongeveer 40 kilometer ten westen van Hannover. In de stad wonen 22.272 inwoners (31/12/2010).

Gebouw: Op de markt staat een Fachwerk-Giebelhaus, of vertaald 'een vakwerk gevelhuis'. Op een bordje staat geschreven "Op de plaats van drie in de Dertigjarige Oorlog verwoestte huizen werd in 1650 dit gebouw opgericht. Buiten enkele korte onderbrekingen diende het steeds als herberg". De bouwheer van dit huis is de door koophandel rijk geworden heer Harmen Wedemaier en zijn echtgenote Ilsabe Herbaw.

De godsnaam: Op de buitenmuur zijn teksten aangebracht in het Latijn. De teksten werden klaarblijkelijk aangebracht door toedoen van de heer Wedemaier.,

Bovenaan staat: "DOMINE CONSERVA NOS IN PACE ET IN VERBO TUO" - Heer behoud ons in vrede en in uw woord".
In het midden van de gevel staat: "TE MIHI SITENEO SOLUM TER MAXINE JEHOVUM - NON MIHI CURA POLI NEC MIHI CURA SOLI" - "Wanneer ik alleen aan U, driemaal grootste Jehovah, vasthoud, maak ik me geen zorgen om hemel en aarde". Naar aangeven is deze tekst wat men noemt een kunstvolle omschrijving van Psalm 73:25.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

- naar boven -