Wereldwijd

Oberwinter - Evangelische kirche

Stad: Oberwinter werd voor de eerste maal vernoemd in een oorkonde van het jaar 886. In het jaar 1318 verkreeg burggraaf Gerhard von Landskron de heerlijkheid Oberwinter als leen. De reformatie vond zijn intrede in het gebied op 27 november 1565. 28 jaar later, in 1593, was er een gebiedsruil met hertog Johann Wilhelm von Jülich-Kleve-Berg waardoor de parochies Oberwinter en Birgel weer katholiek werden.

In 1969 werd de gemeente Oberwinter een district in de stad Remagen. Vandaag wonen hier 2529 mensen (2010).

Gebouw: De huidige Evangelische kerk van Oberwinter werd gebouwd tussen 1721 en 1723. Naar de leer van het Calvinisme is de kerk eenvoudig van stijl en inrichting. Vanwege bouwvoorschriften mocht de kerk niet aan de straat gebouwd worden, doch achterin. Tot het einde van de 19de eeuw was ze dan ook enkel bereikbaar als men de oude pastorij door ging.

Voorwerp: Boven de ingang van de kerk is een sierlijk opbouwstuk te zien. Op een wapenschild is de Bijbeltekst van Psalmen 93:5 aangebracht: "HEILIGKEIT IST DIE ZIERDE DEINES HAUSES EWIGLICH" ("Heiligheid is van uw huis het sieraad tot in lengte van dagen"- NBV). Betreffende de goddelijke naam vallen ons drie stenen kogels op, boven op het ornament. Op iedere kogel staan twee letters. Samengesteld krijgen we hier “I E H O V A”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven