Wereldwijd

Korbach - St. Kilian-Kirche

Stad: Korbach is een meer dan 1000 jaar oud stadje in de deelstaat Hessen, in Duitsland. Op de heuvel, waar thans de onderstaande kerk staat, was er reeds voor 800 "ein karolingischer Reichshof" of karolingisch Rijkshof. In 1188 kreeg de plaats de stadrechten uit handen van bisschop Bernhard II von Ibbenbüren. Al snel ontwikkelden zich op de plaats handel en ambachten. Korbach telt 24.071 inwoners (2009).

Gebouw: met de bouw van de Kilian-Kirche begon men in 1355. Ze werd opgeleverd in 1450, bijna honderd jaar later. Hoewel Korbach pas in 1544 de leer van Luther aannam werd er voor het eerst in deze kerk hierover gepredikt in 1529.

Voorwerp: Aan de rechterzijde van de toren hangt een zonnewijzer. Een zonnewijzer is een uurwijzer, bestaande uit een bord met de cijfers 1 tot 12, waarop door de schaduw van een stift de tijd wordt aangewezen. Klaarblijkelijk is deze uurwijzer een kopie van het origineel dat zich in het Korbacher Heimatmuseum bevindt, maar nu niet meer te bezichtigen is. Mooi is dat de Goddelijke naam zich bovenaan de zonnewijzer bevindt.

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -