Wereldwijd

Hamburg Curslack - St. Johanniskirche

Stad: Hamburg, is de op één na grootste stad in Duitsland. De stad, gelegen aan de Elbe, wordt gezien als een zelfstandige deelstaat van de Bondsrepubliek. De geschiedenis gaat terug tot het jaar 825 wanneer onder keizer Lodewijk de Vrome een kasteel werd gebouwd. In 1189 schonk keizer Frederik I, bijgenaamd Barbarossa (rode baard), havenrechten aan de stad. Vandaag is Hamburg de belangrijkste havenstad van Duitsland. Er leven hier 1.780.748 inwoners.

Curslack is is een stadsdeel van de Duitse stad Hamburg. De eerste vermelding van deze plaats in een oorkonde was in 1188. In 1949 werd Curslack samengevoegd bij Hamburg.

Gebouw: Het eerste maal dat de kerk genoemd werd, in een oorkonde, was in Het gebied Curslack werd reeds in 1217 vermeld. Er wordt aangenomen dat er ook toen een kerk bestond. Een nieuwbouw kwam er in 1599-1603. Van deze bouw blijft er nog wenig over gezien er sindsdien verscheidene grote renoveringen plaatsvonden.

Voorwerp: Het altaar, in de stijl barok gemaakt, is van de hand van de beeldsculpteur Hermann Fick en werd gemaakt in 1688. Oorspronkelijk stond dit altaar in de Harburger Dreifaltigkeitskirche, doch deze werd door luchtbombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Het altaar was daarbij zwaar beschadigd. Bovenaan zijn de Hebreeuwse letters JHWH duidelijk te zien met mooie duidelijke masoretische klinkertekens. Op basis van de lettertekens en klinkers is de uitspraak 'Jehowah' of 'Jehovah'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -